Σελίδες

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Τι θα συμβεί αν μια ατομική βόμβα εκραγεί στο διάστημα;


Όταν εκρήγνυται μια πυρηνική βόμβα απελευθερώνονται επιταχυνόμενα σωματίδια, θερμότητα, ακτίνες Χ και ακτίνες γάμμα. Όλα τους είναι μορφές ενέργειας καταστροφικές για το μεγαλύτερο μέρος των ζωντανών οργανισμών.

Η καταστροφή των κτιρίων και των υλικών αντικειμένων οφείλεται στο θερμότατο ωστικό κύμα που κινείται από το επίκεντρο της έκρηξης προς τα έξω. Αν η έκρηξη συμβεί στο διάστημα η ενέργεια που απελευθερώνεται δε συναντά τίποτα για να καταστρέψει -εκτός κι αν βρίσκεται κοντά στη Γη- ούτε υπάρχει αέρας για να μετατεθεί, άρα δε δημιουργείται κανένα ωστικό κύμα.

Απομένει το τρίτο φαινόμενο της έκρηξης, η λεγόμενη EMP (ηλεκτρομαγνητική ώση), συγκρίσιμη με μια τεράστια εκπομπή ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο, αν και δε βλάπτει τα έμβια όντα, προκαλεί καταστροφές σε κτίρια και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Το ηλεκτρομαγνητικό ωστικό κύμα μιας βόμβας που εκρήγνυται σε απόσταση 100 χμ. από το έδαφος, μόλις έξω από την ατμόσφαιρα, θα έβλαπτε όλα τα ηλεκτρικά όργανα σε κύκλο ακτίνας 1.000 χμ., ενώ η ακτινοβολία θα απορροφούνταν από την ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου