Σελίδες

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΟΛΩΝ


Η αντιστροφή της πολικότητας του γήινου μαγνητικού πεδίου, ένα δυνητικά καταστροφικό φαινόμενο, χρειάζεται μόλις 7.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί, εκτιμούν Αμερικανοί ερευνητές.
Το φαινόμενο φαίνεται να συμβαίνει σε μεγάλα, αλλά απρόβλεπτα, χρονικά διαστήματα, που κυμαίνονται από 20 χιλιάδες έως 50 εκατ. χρόνια. Τελευταία φορά ο Βόρειος και ο Νότιος μαγνητικός πόλος αντιστράφηκαν πριν από 780.000 χρόνια.

Το μαγνητικό πεδίο δημιουργείται από τον λιωμένο σίδηρο που ρέει γύρω από τον πυρήνα της Γης και συμπεριφέρεται όπως ένα δυναμό, σε βάθος τρία με πέντε χιλιόμετρα. Η αντιστροφή συμβαίνει λόγω αλλαγών στα ρεύματα σιδήρου. Στη διάρκεια της αντιστροφής, η ένταση του πεδίου πέφτει μέχρι να παγιωθούν νέα πρότυπα ροής.

Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η αλλαγή ήταν μέχρι σήμερα αντικείμενο εικασιών. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν από δύο έως 28 χιλιάδες χρόνια.

Για να δώσει απάντηση στο ερώτημα, ο Δρ Μπράντφορντ Κλέμεντ, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ανέλυσε δείγματα ιζημάτων από διάφορες τοποθεσίες της Γης. Τα πετρώματα διατηρούν μια «ηχώ» του μαγνητκού πεδίου που τα περιέβαλλε κατά τον σχηματισμό τους.

Όπως αναφέρει ο Κλέμεντ στο περιοδικό Νature, η ανάλυση αποκάλυψε ότι η διαδικασία αντιστροφής διαρκεί κατά μέσο όρο 7.000 χρόνια. Ωστόσο, δεν συμβαίνει σε όλη τη Γη με την ίδια ταχύτητα: Η αλλαγή είναι ταχύτερη στους πόλους και πιο αργή όσο κανείς πλησιάζει τους πόλους.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές εκτιμούν πως αυτό συμβαίνει επειδή το κύριο μαγνητικό πεδίο εξασθενεί και ταυτόχρονα εμφανίζεται ένα ασθενέστερο πεδίο που παρουσιάζει πολλούς «μίνι πόλους» κοντά στην επιφάνεια.

Η αντιστροφή των πόλων, που έχει συμβεί εκατοντάδες φορές στην ιστορία της Γης, έχει πιθανώς σοβαρές συνέπειες για πολλά ζώα που χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο για να προσανατολιστούν και να καθορίσουν τη μεταναστευτική τους πορεία. Το ίδιο θα ίσχυε και για τον άνθρωπο, που βασίζεται σε πυξίδες για την πλοήγηση.

Επιπλέον, η εξασθένιση του πεδίου στη διάρκεια της διαδικασίας αντιστροφής θα άφηνε τη Γη εκτεθειμένη στα σωματίδια υψηλής ενέργειας που πηγάζουν από τον Ήλιο. Τα σωματίδια αυτά θα έφταναν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αντί να εκτρέπονται προς τους πόλους, και ίσως προκαλούσαν δραματικές κλιματικές αλλαγές.

Πριν από δύο χρόνια, ο Γάλλος γεωφυσικός Γκοτιέ Χιουλό ανακάλυψε ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης φαίνεται να εξασθενεί, ένδειξη ότι ίσως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας αντιστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου